Vitamínová BIBLIA - vitamíny vo výžive

Kniha od odborníčky, docentky Ruženy Uherovej na sklade

 

  • Prehľad vitamínov, ich pôsobenie
  • Kedy potrebujeme viac vitamínov
  • Vitamíny v strave, doplnky stravy
  • Skladovanie a spracovanie potravín

       pre viac informácií o produkte kliknite na lištu nižšie

 

 

 

glow
8,90 €
zavrieť

Novinka z pera uznávanej slovenskej odborníčky na vitamíny docentky Ruženy Uherovej.

Záujem dnešného človeka získať čo najviac poznatkov, ako si udržať dobrý zdravotný stav svojho organizmu, súvisí často s vysokým pracovným nasadením, s túžbou udržať si dobrú duševnú i fyzickú výkonnosť a rovnováhu, ale i telesnú krásu a dokonalosť. Akú úlohu môžu hrať vitamíny v tomto úsilí a ako si zabezpečiť ich dostatočný príjem? Bežne sa čitatelia rôznych populárnych či populárno-vedeckých časopisov môžu dozvedieť, aká je odporúčaná denná dávka určitého vitamínu, aké problémy môžu vzniknúť z jeho nedostatku a aké sú jeho najbohatšie prirodzené zdroje. Menej sa však dozvieme o dôležitých súvislostiach týkajúcich sa využiteľnosti prijatého vitamínu, vplyvu životného prostredia a životného štýlu, procesu starnutia či vplyvu stresových situácií. Táto kniha je určená všetkým, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie a chcú maximálne vylepšiť kvalitu svojho budúceho života.

Podnázov: Vitamíny vo výžive

Autor: Ružena Uherová

Vydavateľstvo: Plat4M Books s.r.o.

Počet strán: 124

O autorke

Doc. Ing. Ružena Uherová, PhD., z Katedry chémie a technológie potravín Chemickotechnologickej fakulty STU v Bratislave sa dlhé roky venovala práci pedagogickej i vedecko-výskumnej. V posledných rokoch sa spolu so svojimi spolupracovníkmi venuje aj dôsledkom deficitu vitamínov na ľudský organizmus. V rámci medzinárodného programu Tempus navštívila niektoré vitaminologické pracoviská vo Francúzsku. Za zmienku stojí aj autorkina aktívna účasť v pedagogickom procese na parížskej L´Université Pierre et Marie Curie, kde predniesla poznatky z oblasti vitamínov v cereáliách.

Z KNIHY:

Ako vitamíny pracujú

Keď sa môj profesor začal podrobnejšie zaujímať o túto nádhernú tému, ktorej hlavnou úlohou bol výskum podrobného zmapovania obsahu vitamínov v potravinách dopestovaných a priemyselne spracovávaných ešte v bývalom Československu, odohrávala sa na našom pracovisku každodenná živá diskusia. Téma bola veľmi rozsiahla, náročná, plná nejasností. Jej popularite nepomáhal ani nejednoznačný názor lekárov. Mnohí z nich boli toho názoru, že hovoriť o vitamínoch je populistická téma a vitamínové preparáty sú zbytočne vyhodené peniaze. Hovorím o období okolo roku 1960, keď sa napriek týmto úvahám, začali častejšie objavovať odborné práce zdôrazňujúce významné postavenie vitamínov v ľudskej výžive.

V tom čase ma ako mladú asistentku táto téma chytila za srdce. Nič však nebolo jednoduché. Bolo potrebné najskôr naštudovať a pochopiť podstatu pôsobenia vitamínov, oboznámiť sa s ich chemickým zložením i analytickými metódami potrebnými na stanovenie ich obsahu a podobne. Na tomto mieste by som pripomenula veľmi vtipné vysvetlenie funkcie vitamínov, ktoré som počula od nášho profesora: „Pre jednoduché pochopenie tejto zložitej témy si skúsme porovnať naše telo so zápalným systémom motora auta a predstavme si vitamíny, ako zápalnú iskru zo sviečok, ktorá má za úlohu naštartovať metabolické reakcie v ľudskom organizme. Je to skutočne veľmi dobré prirovnanie i príklad, akým spôsobom tieto nepatrné množstvá potravinových substancií pre nás pracujú“.

Vitamíny sú teda účinnými zložkami nášho enzymatického systému, ktoré pôsobia ako iskra sviečky pri naštartovaní, urýchľovaní a regulácii nášho metabolizmu. Inak povedané umožňujú nášmu telu využiť vo svoj prospech ostatné potrebné zložky potravín, ako sú cukry, tuky, bielkoviny a minerálne látky. Premieňajú časť potravy na energiu, starajú sa o posilnenie nášho imunitného systému a urýchľujú ďalšie dôležité biologické procesy. Vitamíny sú súčasťou našej krvi, kostí i kože. Vzhľadom k ich úlohe, hovoríme o nich, že sú „ životodarne“.

V porovnaní s ostatnými výživovými zložkami potravín, ako sú bielkoviny, tuky a sacharidy, potrebný príjem vitamínov sa pohybuje vo veľmi nízkych hodnotách. Avšak deficit, čo len jedného z nich môže ohroziť celý ľudský organizmus. Navyše okrem základnej úlohy v metabolizme, niektoré majú špecifický preventívny charakter. Z klinicky dokázaných je známy napríklad účinok:

  • kyseliny nikotínovej (vitamín B3) na zníženie cholesterolu v krvi
  • pyridoxínu (vitamínu B6) na elimináciu predmenštruačného syndrómu
  • kyseliny listovej (vitamínu B9) ako prevenciu proti vzniku rôznych detských defektov ešte v prenatálnom období i ako prevenciu srdcovocievnych ochorení.

Určité odporúčané vyššie dávky ďalších vitamínov majú preventívny charakter pre ochorenia nervového systému, degeneratívne, srdcovocievne, rakovinové ochorenia alebo pôsobia pozitívne na posilnenie imunity.  Nedostatok niektorého z vitamínov spôsobuje hypovitaminózu až avitaminózu, prejavujúcu sa poruchami biochemických procesov v našom organizme.

UPOZORNENIE: Za nákup tohto produktu sa kupujúcemu nepripočítavajú žiadne bonusy/provízie, t.j. cena je rovnaká pre každého kupujúceho bez ohľadu na dosiahnutú zľavovú pozíciu.